Lehdistötiedote  

Professori Sara Wickströmille vuoden 2023 A. I. Virtanen -palkinto

Vuoden 2023 A. I. Virtanen -palkinto on myönnetty saksalaisen Max Planck -instituutin professori Sara Wickströmille tunnustuksena uraauurtavasta solubiologisesta tutkimustyöstä, joka kunnioittaa A. I. Virtasen työn inspiroimana kunnianhimoisia tavoitteita sekä perustutkimuksessa että sitä soveltavassa työssä.

Societas Biochemica, Biophysica et Microbiologica Fenniae (Biobio-seura), Ravitsemuksen Tutkimussäätiö ja Suomalaisten Kemistien Seura ovat päättäneet myöntää vuoden 2023 A. I. Virtanen -palkinnon professori Sara Wickströmille.Palkinto koostuu kunniakirjasta, 6 000 euron rahapalkinnosta sekä kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen suunnittelemasta hopeisesta A. I. Virtanen -mitalista.

Arvostetun tiedemiehen ja nobelistin, professori Artturi Ilmari Virtasen, tieteellisen työn muistoksi perustettu A.I. Virtanen -palkinto jaetaan nyt 21. kerran. Palkinto myönnetään suomalaiselle tai ulkomaalaiselle tutkijalle, joka tekee kansainvälisesti arvostettua korkeatasoista tutkimusta ja jonka työ liittyy johonkin palkinnon myöntävien yhdistysten, Biobio-seuran, Ravitsemuksen Tutkimussäätiön ja Suomalaisten Kemistien Seuran toiminta-alueista. Palkintoa myönnettäessä kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että valittu henkilö on edelleen aktiivinen ja menestyksekästä työtä tekevä tutkija. Palkinnonsaajan tulee myös olla ennakkoluuloton ja uusien ongelmien ratkaisemiseen paneutuva. Lisäksi korostetaan poikkitieteellisyyttä. Professori Wickström edustaa kaikkea tätä.

Professori Wickström on yksi menestyneimmistä suomalaisista nuorista tutkijoista ja alansa ehdottomia kansainvälisiä huippuja. Hän tutkii mekanismeja, joilla kudosten, kuten ihon, kantasolut kommunikoivat keskenään ja lähiympäristönsä kanssa ja miten tämä ohjaa solujen toimintaa ja kudosten muodostumista. Nämä uraauurtavat tutkimukset ovat myös paljastaneet mekanismeja, joilla kudokset säätelevät geenien ilmenemistä ja näin säätelevät kantasolujen erilaistumista. Samalla professori Wickström on kehittänyt solubiologian menetelmiä ja ollut aktiivinen näiden menetelmien ja tutkimustulostensa saattamisessa yleiseen käyttöön ja hyödyksi.

Koulutukseltaan Wickström on lääketieteen tohtori. Vuoden 2021 lopussa hänet nimitettiin johtajaksi Max Planckin molekulaarisen biolääketieteen instituuttiin. Professori Wickströmillä on tutkimusryhmä myös Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Tämä tutkimusryhmä on osa Suomen Akatemian huippuyksikköä Center of Excellence in Biological Barrier Mechanics and Disease, jossa professori Wickström toimii varajohtajana. Professori Wickström on Euroopan Molekyylibiologian Organisaation (EMBO) jäsen, hän on saanut arvostetun Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) Consolidator-rahoituksen ja on ollut kutsuttuna puhujana tieteellisissä kokouksissa yli 100 kertaa. Hän kuuluu useiden solubiologian alan lehtien toimituskuntaan ja julkaisee tutkimustuloksiaan säännöllisesti alan ehdottomissa huippulehdissä. Nämä julkaisut ovat keränneet säännönmukaisesti huomattavan määrän viittauksia, osoittaen niiden merkityksen tutkimusalalle ja laajemminkin.

Palkinnonjakotilaisuus järjestetään perjantaina 15.12.2023 Helsingin yliopiston päärakennuksen pienessä juhlasalissa (4. krs., Fabianinkatu 33, Helsinki). Tilaisuus alkaa klo 15.00.

Lisätietoja
Hannu Koistinen, puheenjohtaja (hannu.k.koistinen@helsinki.fi)

Ruusu-Maaria Kovanen, sihteeri (secretary@biobio.org)

Societas Biochemica, Biophysica et Microbiologica Fenniae

www.biobio.org

© 2021 Ravitsemuksen Tutkimussäätiö. Kaikki oikeudet pidätetään. Kuvat: Valio Oy
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!